Wady i zalety połączenia kuchni z jadalnią
Jadalnia to często najważniejsze miejsce w domu. Tutaj toczy się nasze codzienne życie jak również świąteczne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
W polskich domach popularny jest układ wnętrza łączący kuchnię z jadalnią. Aby takie połączenie zafunkcjonowało na pewno podstawowym warunkiem jest spora przestrzeń do dyspozycji. Jeśli szczęśliwie mamy do wykorzystania co najmniej kilkanaście metrów kwadratowych, możemy wprowadzić do wnętrza takie rozwiązanie.
Jakie jednak widzę zalety takiej przestrzeni?
Jako doświadczony architekt wnętrz Warszawa przede wszystkim zwracam uwagę na komunikację wizualna z kuchnią. Dzięki temu można organizować tam zarówno codzienne wspólne posiłki, jak i świąteczne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Możemy przygotowywać potrawy i wciąż mieć kontakt z pozostałymi gośćmi przy stole. Nie ma potrzeby zamykania się w kuchni.
Buduje to atmosferę wspólnoty i umożliwia włączenie się wszystkich domowników do codziennych kuchennych obowiązków.
Nie bez znaczenia jest aspekt praktyczny, gdy szybko i łatwo możemy podać do stołu i z niego sprzątnąć. Sprawdzonym rozwiązaniem jest zaaranżowanie kredensu lub witrynki w pobliżu stołu, gdzie pod ręka dostępne są naczynia i przestrzeń pomocnicza przy wspólnych posiłkach.
Wady
Szukając wad takiego wnętrza na pewno przychodzi mi na myśl sąsiedztwo zapachów kuchennych, które przecież nie zawsze są przyjemne. Z pewnością inwestycja w wydajny i cichy okap kuchenny będzie miała duże znaczenie.
Przy towarzyskich spotkaniach utrzymanie kuchni w stanie porządku zapewne jest sporym wyzwaniem.
Myślę że jadalnia połączona z kuchnią stanowi jednak przede wszystkim świetną przestrzeń rodzinną, spełniającą funkcje nie tylko typowe, ale również integrujące życie rodzinne i towarzyskie.